1:32 Ombouw projecten

donderdag 1 januari 2015

Blokpost 32 Nieuws 30 december 2014

De laatste Blokpost-32 nieuws van 2014 is dit al weer. Veel is er gebeurd in het afgelopen jaar.

Voortgang  station “Kupferzell”.
De onderbouw in van het schaduwstation en station “Kupferzell” zijn klaar. De bekabeling is compleet en eindigt op een konnektor waaraan het derde deel van de baan elektrisch gekoppeld kan worden. Het derde deel van de baan wordt een klein goederenstation en een rolbokken installatie. Het eindpunt van de nog aan te leggen smalspoorlijn zal op het derde deel zijn plaats vinden. Het wissel aan de noordzijde van Kupferzell is ook geplaatst. Het wachten is op nu nog twee 1:6,6 wissels welke noodzakelijk zijn om het emplacement te kunnen afbouwen. S49 railmateriaal is er nu voorlopig genoeg om de sporen aan te leggen maar de twee ontbrekende wissels zijn helaas de spelbrekers. We hopen op een levering in de eerste helft van 2015. Het is behoorlijk frustrerend dat de leverancier ons zolang laat wachten. Jammer en niet goed voor de motivatie van de 1:32 finescale bouwers.  
BR98.306  Glaskasten arriveert en BR95 037 wacht op veilig sein. Foto CdJ
Locomotieven loods.
Voor het station Kupferzell is een tweesporige locomotievenloods in aanbouw. Veel werk maar ontzettend leuk om te doen. Gekozen is voor de Zuid-Duitse stijl met vakwerk en stucwerk. Alles is zelfbouw ook de houten profielen en ramen worden in huis gemaakt. De kleine Proxxon cirkelzaag machine is een niet meer weg te denken stuk gereedschap. Er zijn al heel wat meters hout verzaagd op deze machine. Latjes van 1.00 mm breed zijn geen probleem.  
Balken en stucwerk locomotieven loods. Foto CdJ.

Locomotievenloods in aanbouw. Foto CdJ.
Voortgang 750mm smalspoorlijn.
We hebben in de afgelopen weken een verbeterde methode bedacht om eenvoudig smalspoorrails en wissels te bouwen. Het bouwen van het smalspoortrajekt willen we zoveel mogelijk in eigen beheer doen want wachten op leveranciers die van alles beloven maar niet leveren daar zijn we nu wel klaar mee. Gebruik wordt er gemaakt van makkelijk verkrijgbare materialen. De bielzen en wisselhouten zagen we zelf uit degelijk hout, de railprofielen zijn van Peco welke voor het Württembergsche spoor van het juiste model en hoogte zijn. Railstoelen en -lassen komen van Wenz Modellbau welke firma inmiddels heeft bewezen dat ze snel leveren en nu ook een uitgebreid 1:32 programma opbouwen. Inmiddels zijn de hartlijnen van het traject uitgezet we kunnen aan de slag met het opbouwen van de rails. Dit is een project wat ik ook samen met zoon Joost ga uitvoeren. De levering van smalspoormaterieel komt ook heel langzaam in beweging. KM1 liet tijdens hun klantenweekend in december onaangekondigd een prototype zien van de BR98.6 VI K smalspoorlocomotief. Een door mij bestelde DRG uitvoering wacht al ruim 3 jaar op uitlevering. Het getoonde prototype zag er prima uit de verwachting is dus hoog gespannen. Van de smalspoor Württembergsche personenwagons is nog niets te zien zelfs geen 3D tekening. Württembergsche smalspoorgoederenwagons kunnen we nog alleen maar van dromen. We hebben smalspoorrolbokken om normaalspoorwagons op te vervoeren en daar moeten we het voorlopig mee doen.
Railbouw 750 mm smalspoor is nu echt gestart. Foto CdJ.
VI K BR99.6  KM1 smalspoor locomotief. Foto KM1.
Elektrische locomotieven.
De DRG E32 zou in december geleverd worden maar helaas ook deze levering is verschoven naar Q1 van 2015. De serie is wel uitverkocht en dat is een goed teken. Nu zal de uitlevering niet lang meer opzich laten wachten de productie is in iedergeval gestart.  Zodra de locomotief geleverd is wordt de aanleg van de bovenleiding opgepakt. Voor de enkele masten is de keus gevallen op de DRG uitvoering van de firma Fiedler en de eindmasten met afspaninrichting zijn leverbaar bij de firma Wunder. De afspanning van de bovenleiding gaan we volgens de methode uitvoeren zoals door de Belgische modelbouwers op hun project Lauscha is gedaan. Dit gaat een avontuur worden ik heb nog nooit eerder iets met bovenleiding gedaan. In de planning staat ook nog een tweede elektrische locomotief om aan te schaffen dit zou dan een DRG E71 moeten worden. Een model van de E71 is aangekondigd door Spur1-at maar een prototype is nog niet te zien en wat de kwaliteit van deze firma is weet ik ook nog niet.


Wissel en seinbediening.
Voor het bedienen van de seinen en wissels is het plan om een bedieningskast te bouwen waarin de onderlinge vergrendeling mechanisch wordt uitgevoerd. Gewoon leuk om te bouwen en voegt ook een stuk realisme toe aan de spoorwegbeleving. Het omzetten van de seinen en wissels met de DCC controllers is voor mij niet genoeg er is dan totaal geen onderlinge vergrendeling. De onderlinge vergrendeling en vrijgeven van rijwegen vind ik wel belangrijk. Later ga ik op de uitvoering van dit systeem in.


Tot de volgende keer …


Cor


Geen opmerkingen:

Een reactie posten